Hoe het begon
Toen ik in 2015 begon met streamen op Twitch, zag ik regelmatig 24uur livestream’s voorbijkomen. Niet alleen de streamer hield het een etmaal vol, ook de kijkers waren er vaak de hele rit bij. Het was een ultieme test van uithoudingsvermogen, voor de streamer, de chat én de techniek.
In 2016 waagde ik zelf de sprong. Mijn eerste 24uur livestream had nog maar een handjevol kijkers, maar ze sleepten me er doorheen. Rond 05:00 werd het wel even stil in de chat, maar ik trok door. En gelukkig kwamen rond 07:00 de eerste vroege vogels weer online.

De volgende edities
Na die eerste keer wist ik het zeker: met vrienden en mods erbij zou het nóg leuker worden. En dus organiseerden we een jaar later een nieuwe editie.
Damien, een van de vrienden, woonde in de buurt van Eindhoven. En zijn ouders waren een weekje op vakantie. Hun serre toverden we om tot een geïmproviseerde streamstudio. We vertelden iedereen dat we in een vakantiehuisje in Duitsland zaten, zodat niemand op het idee kwam om onverwachts langs te komen.
In 2018 werkte ik voor ProjectKeukens.nu, waar we de 24uur livestream gewoon in de showroom organiseerden. Een verrassend perfecte locatie om samen te gamen, te streamen en zelfs een klein feestje te bouwen. Voor het eerst nodigden we een geselecteerd groepje mensen uit om de stream live mee te maken.
In 2021 huurden we een gigantische zaal en bouwden we onze eerste echte studio. Met een enorm greenscreen, meerdere PTZ-camera’s en een serieuze audio-setup gingen we all-in.
Sindsdien is het alleen maar groter geworden. Meer mensen, meer techniek, betere apparatuur. Van camera’s en microfoons tot regiesoftware en streaming-pc’s. Ik blijf investeren in de ultieme 24uur livestream setup.
De technische kant van een 24uur livestream
Als je met meerdere pc’s wilt streamen, zijn er grofweg twee opties: via een netwerk (bijvoorbeeld NGINX) of via capturecards. In 2016 ontdekten Damien en ik dat je best veel kunt doen met een lokaal NGINX-servertje, zonder dure capturekaarten. Maar het gaf ook problemen: lag, vertraging en extra load op de game-pc’s.
Uiteindelijk maakten we toch de overstap naar capturecards. Tegenwoordig gebruiken we twee Blackmagic Design DeckLink Duo 2 PCIe-kaarten om zowel de PTZ-camera’s als de pc’s op te nemen. Voor de game-pc’s gebruiken we HDMI naar SDI converters, ook van Blackmagic. Zo kunnen we alles zonder vertraging vastleggen en zelfs de livestream live tonen via beamer en tv.
De camera’s die we gebruiken zijn PTZOptics SDI 20X en 12X. Ze hangen op strategische plekken en zorgen voor haarscherp beeld vanuit elke hoek. En door de PTZ (Pan, Tilt, Zoom) kunnen we elke actie dichtbij brengen.

Qua audio hebben we een uitgebreide setup met twee podcast-microfoons, elk gekoppeld aan een eigen Focusrite USB audio interface. Alles loopt via een digitaal mengpaneel op het podium. Daardoor kunnen streamers afzonderlijk het gamegeluid, elkaar én de regie horen, met instelbare volumes per lijn. Alles is zowel vanaf de regiehoek als per game-pc aan te passen.
Scenewissels worden meestal vanuit de regie gedaan, maar met twee gekoppelde Stream Decks kan ook de Game PC de regie tijdelijk overnemen.
Wat de toekomst brengt
Zoals je merkt is dit project in de loop der jaren flink uit de hand gelopen, op een goede manier. En ik ben er best trots op. Op 2 en 3 augustus gaan we tijdens de zevende editie van de #Pexer24u weer nieuwe dingen proberen. Nieuwe technische trucs, nieuwe games, nieuwe energie.
We zouden het geweldig vinden als je erbij bent in de chat. Je vindt ons live op het Twitch-kanaal van Game.nl, 24 uur lang, met alles erop en eraan.