De droom van elke gamer

17 januari 2025
Toen ik voor het eerst mijn eigen pc bouwde, maakte ik – zoals velen – een foutje. Een klassieker bij het bouwen van je eerste computer. Toch droomde ik ervan om ooit als pc-bouwer te werken in een computer-/gamewinkel. Jaren later kwam die droom uit, maar het was helaas niet zo fantastisch als ik had gehoopt. Want zo heel veel pc’s bouwen ze daar helemaal niet! In deze column neem ik je mee terug in de tijd, naar toen ik pc-bouwer wilde worden.
Kevin's eerste eigen pc

Mijn eerste computer

Ik was een jaar of 13/14 toen ik mijn eerste computer kreeg. Een oud, vergeeld ding met een floppy- én disc-drive. Dat laatste was destijds essentieel om Windows te installeren. Volgens mij stond er Windows 98 of Windows XP op, en hoewel de pc niet krachtig genoeg was om zware games te draaien, was ik er dolblij mee. Theme Park World draaide gelukkig prima, en daar heb ik dan ook vele uren in gestopt.

Maar zoals iedere gamer wilde ik meer: een betere pc. Dus begon ik met sparen. Uiteindelijk had ik genoeg bij elkaar om €720,- te investeren in mijn allereerste zelfgekochte game computer. Tegenwoordig zou je er nog geen Word mee kunnen opstarten, maar destijds kon ik er de tofste games op spelen. Ik weet nog hoe ik bij de Bart Smit Counter-Strike 1.6 kocht, compleet met Team Fortress 2 in hetzelfde pakket. Vooral die laatste game heeft me enorm veel plezier bezorgd.

Eigen pc

De specificaties

Ja, ik wist dat je het zou vragen! En natuurlijk weet ik nog wat er in mijn eerste pc zat. Dus hier met trots (voor die tijd) de specs van mijn eerste computer:

  • Processor: Intel Core 2 Duo (E6600 op 2,40 GHz met 4 MB L2-cache, 1066 MHz FSB)
  • Grafische kaart: Nvidia 8600 GTS
  • Geheugen: 4 GB DDR2 RAM (800 MHz)
  • Opslag: 250 GB HDD

Ik wilde pc-bouwer worden

Techniek heeft me altijd al gefascineerd. Als kind haalde ik alles uit elkaar: van DVD-spelers tot VHS-recorders. Vaak zette ik het niet meer in elkaar – deels omdat ik geen idee had hoe, deels omdat de onderdelen simpelweg stuk waren. Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik ooit onderzetters in de VHS-recorder stopte. Mijn moeder, die ziek op de bank lag, was daar niet bepaald blij mee. (Ja, dat is echt gebeurd!)

Na het bouwen van mijn eerste computer was ik helemaal verkocht. Helaas had ik niet het budget om meer pc’s te bouwen en verkopen, dus die droom werd snel op pauze gezet. Toch bleef het altijd in mijn achterhoofd zitten.

Werken in een computerwinkel

Jaren later kreeg ik de kans om in een computerwinkel te werken. Na meerdere eigen pc-builds en talloze uren gamen leek dit de perfecte baan. Computers zijn immers altijd al mijn ding geweest, en ik geniet ervan om door te zetten tot ik een probleem heb opgelost.

Maar wie denkt dat je in een computerwinkel vooral game pc’s bouwt, komt van een koude kermis thuis. Het grootste deel van het werk bestaat uit het oplossen van problemen en het beantwoorden van klantvragen. Natuurlijk zit er ook een stukje verkoop bij, maar dat draait vaak om pre-builds of laptops. Heel soms mag je je uitleven op een custom pc build van een paar duizend euro, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Als je droom is om game-pc’s te bouwen, solliciteer dan niet bij je lokale computerwinkel. Je hebt meer kans bij een gespecialiseerde webshop zoals GamePC.nl. Houd er wel rekening mee dat de concurrentie moordend is. Blijf dus ook openstaan voor andere mogelijkheden!

Mijn eigen pc nu

Klantcontact kan erg leuk zijn

Het werken in een computerwinkel heeft gelukkig ook z’n mooie kanten. Klanten waarvan je een probleem oplost waar zij totaal niet uitkwamen, zijn je vaak ontzettend dankbaar. Voor jou als computerexpert is het soms een ‘piece of cookie’, maar voor hen is zelfs het kleinste probleem al reden tot paniek. Het geeft enorm veel voldoening om met een beetje uitleg een tevreden klant naar huis te sturen. Die waardering maakt je dag!

Aangepast op: 18 januari 2025