De kracht (en het gevaar) van levelen

17 april 2025
Vanaf jongs af aan ben ik gefascineerd door spelletjes. Bordspellen zoals Monopoly en Risk waren een vast onderdeel van mijn leven, en zelfs de eerste elektronische games, zoals Simon (het elektronische geheugenspel) en Zeeslag op de computer, maakten de jaren '80 voor mij compleet. Spelen was altijd meer dan alleen vermaak; het was een manier om uitgedaagd te worden, om beter te worden, en om de regels van een spel naar mijn hand te zetten.
IMG_6426_resultaat

De opkomst van gamification

Toen het internet zijn intrede deed, begon de ware kunst van gamification op te komen. Games werden niet alleen uitdagender, maar ontwikkelaars ontdekten hoe ze spelers langer konden vasthouden. In plaats van een simpel level dat je kon uitspelen, werden er beloningssystemen ingebouwd die je motiveerden om door te gaan met levelen. Deze psychologische triggers zijn de basis geworden van veel moderne games en applicaties, en de impact ervan is immens.

Duolingo: een schoolvoorbeeld van positieve gamification

Een perfect voorbeeld van hoe gamification op een positieve manier kan worden ingezet, is Duolingo. Dit taalplatform gebruikt spelelementen om gebruikers gemotiveerd te houden. Door levels in te bouwen, word je aangespoord om verder te gaan, om je streak niet te verliezen en om een hoger niveau te bereiken. Dit maakt leren niet alleen leuker, maar ook effectiever. Het is een geniaal concept dat bewijst hoe spelelementen ons gedrag kunnen sturen en ons helpen doelen te bereiken.

Het evolueren van levels

In de vroege jaren ’80 was het idee van levels nog vrij beperkt. Handheld spelcomputertjes hadden vaak maar één level, waarbij de moeilijkheidsgraad langzaam toenam. Maar het bleef hetzelfde spel. Tegenwoordig is levelen overal: van het boeken van een hotel via Booking.com tot het gebruik van je creditcard. Alles is ingericht om je progressie te laten voelen, om je te laten streven naar die volgende mijlpaal.

Ik weet nog goed toen ik Red Dead Redemption speelde op de PlayStation. Soms had je speciale dagen om extra XP te verdienen, en ik maakte daar gretig gebruik van om sneller te levelen. Hoger komen voelde als een doel op zich, ook al had het weinig directe invloed op mijn ervaring in de game. Hetzelfde principe zie je terug bij Candy Crush: na elk voltooid level wil je meteen door naar de volgende. Het is een verslavend systeem, en dat is niet toevallig.

Armijn aan het levelen

Wie heeft levels in games bedacht?

Het idee van levels en progressie in games werd in de jaren ’80 en ’90 verder uitgewerkt, met RPG’s als pioniers in het genre. Een van de bekendste bijdragen aan het level-systeem komt van Dungeons & Dragons, dat levels gebruikte om karakterprogressie te simuleren. Later namen videogames dit principe over, en ontwikkelaars ontdekten dat een gevoel van vooruitgang spelers gemotiveerd hield. Dit systeem werkt zo goed dat het nu in bijna alle facetten van ons digitale leven is geïntegreerd.

De impact van gamification op ons dagelijks leven

Gamification heeft de manier waarop we spelen en leren drastisch veranderd, maar het maakt games ook gevaarlijk verslavend. Het gevoel van continu willen verbeteren en verder komen, kan ervoor zorgen dat je blijft spelen, soms langer dan goed voor je is. Nu we met Game.nl bezig zijn, vallen steeds meer kwartjes op hun plek. Waar ik vroeger geen vraagtekens zette bij de opbouw van games, zie ik nu hoe diep de gamemarkt in ons leven is geworteld. Games zijn tegenwoordig zó goed ontworpen dat ik soms blij ben dat ik geen tiener meer ben – ik vraag me af of ik ooit uit de klauwen van het level-systeem had kunnen blijven

Aangepast op: 17 april 2025
Wat is Twitch
Wat is Twitch?

Of je nu een doorgewinterde gamer bent of gewoon af en toe een stream aanklikt tijdens het eten: je kunt er niet meer omheen. Twitch

Lees verder